اسکاش در رادیو گفتوگو عنوان کرد: یکی از چالشهای مدیریت بحران در کشور این است که متاسفانه در مواجهه با بحران برنامه ریزی برای مقابله و پاسخ به بلایا را نداریم و دستگاههای موثر در قانون مدیریت بحران در زمان ایجاد حادثه وارد عمل میشوند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو؛ دکتر حمید رضا اسکاش، معاون برنامه ریزی و آموزشهای تخصصی سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر با حضور در برنامه «گفتگوی اجتماعی» در مورد بحران در مدیریت بحران گفت: یکی از مهمترین چالشها در حوزه مدیریت بحران، منابع انسانی مدیریت میدان در عرصه بحران است و در سطح کشور در سازمانها با چالش منابع انسانی مدیریت بحران مواجه هستیم. یعنی باید افرادی برای تصدی پستها و مسندها انتخاب شوند که خصوصیت فردی این کار را داشته باشند.
وی افزود: چون موضوع مدیریت بحران رابطه تنگاتنگ و مستقیمی با جان انسانها دارد توقع بر این است که مسئولین در این موضوع شایسته سالاری را رعایت کنند و افرادی را انتخاب کنند که علاوه بر ویژگی فنی، تجارب قبلی در حوزه سوانح و بلایا را داشته و دانش این عرصه پیچیده را داشته باشند.
معاون برنامه ریزی و آموزشهای تخصصی سازمان امداد و نجات یکی دیگر از چالشهای حوزه مدیریت بحران را چالش منابع و عدم تناسب تکالیف قانونی با منابع در اختیار عنوان کرد و افزود: عدم ارزیابی در پاسخهای اضطراری نیز یکی دیگر از چالشهای مدیریت بحران در کشور است.
*** تصویب برنامه آمادگی و پاسخ ملی
اسکاش در ادامه با بیان اینکه بعد از سالیان سال خوشبختانه به تازگی برنامه آمادگی و پاسخ ملی تدوین شده است گفت: ذیل قانون مدیریت بحران کشور مسئولیت سازمان مدیریت بحران در 23 سند تدوین شده است که 8 سند آن مصوب شده که یکی از آنها برنامه پاسخ ملی است.
معاون برنامه ریزی و آموزشهای تخصصی سازمان امداد و نجات با بیان اینکه بحران یک وضعیت خاص است که معلول عواملی است که به آن مخاطرات گفته میشود و شرایط حاصل از این عوامل است که باعث اختلال در روند طبیعی جامعه میگردد و اقدامات فوریتی را ایجاد میکند و البته پاسخ به آن در حد توان نیروها و منابع و ظرفیتهای محلی نیست و منابع و ظرفیتهای فوق محلی نیاز دارد بیان داشت: برای اینکه به بحران نرسیم باید راهبردهای پیشگیرانه داشته باشیم تا در وضعیت بحرانی قرار نگیریم.
وی ادامه داد: راهبردهای سازمان مدیریت بحران بر سه پایه پیشگیری، کاهش خسارات و آمادگی است و مدیریت بحران هر دستگاهی باید از ابتدا از شناسایی ریسکها و مخاطرات شروع کند و سپس مخاطرات را تجزیه و تحلیل و اولویت بندی کند و در ادامه برای هر کدام از این برنامهها پاسخ تهیه و سپس سازماندهی کند و در نهایت منابع و تجهیزات خود را متناسب با مخاطرات برنامه ریزی کند.
معاون برنامه ریزی و آموزشهای تخصصی سازمان امداد و نجات در ادامه با تاکید بر اهمیت و نقش آموزش در پیشگیری از بحران گفت: آموزش در ابتدا منجر به دانش میشود و اگر این آموزش استمرار داشته باشد منجر به نگرش میشود و درک به وجود میآید و در نهایت تغییرات رفتاری را خواهیم داشت که این نقشه راه است.