مشایخی، در رادیو گفتوگو عنوان کرد: برای اصلاح نظام سلامت، راهی جز اجرای نظام ارجاع مبتنی بر پزشک خانواده نداریم.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو؛ مسعود مشایخی، مدیر کل خدمات عمومی سازمان بیمه سلامت ایران با حضور در برنامه «گفتگوی اجتماعی» در مورد چرا طرح پزشک خانواده اجرا نمیشود گفت: نظام ارجاع مبتنی بر پزشک خانواده یک خیابان یک طرفه است و اگر میخواهیم نظامت سلامت اصلاح شود راهی به جز عبور از این خیابان نداریم.
وی افزود: نظام ارجاع مبتنی بر پزشک خانواده مترقی ترین نظامهای ارائه خدمت است که با بررسی منافع و مزایای آن میتوانیم به بسیاری از دلایلی که باعث عدم اجرای آن شده است پی ببریم.
*** مقاومت برخی سازمانها و صندوقها عامل عدم تحقق تجمیع بیمهها و همگنی نظام ارائه خدمات
مدیر کل خدمات عمومی سازمان بیمه سلامت ایران تصریح کرد: تجمیع بیمهها عامل موثری در یکپارچگی و همگنی نظام ارائه خدمات و نظام پرداخت است ولی چرا بند ب ماده 38 قانون پنجم توسعه تحقق پیدا نکرده است بر میگردد به برخی مقاومتهایی که از سوی برخی سازمانها و صندوقها صورت گرفت تا این بند قانونی محقق نشود در صورتی که بنا بود شورای عالی بیمه این یکنواختی را که در تعهدات بوده است در همه فرآیندها محقق کند.
مشایخی تصریح کرد: با توجه به اینکه در حوزه اجتماعی عوامل خارجی اثر گذار فراوان هستند و به واسطه اینکه ما نمیتوانستیم معطل بمانند تا این هماهنگ کردن اتفاق بیفتد خودمان برای اجرای نظام ارجاع مبتنی بر پزشک خانواده اقدام کردیم.
وی با تاکید بر اینکه پزشک خانواده یک مفهوم است که در کنار نظام ارجاع خود را نشان میدهد ادامه داد: برای سطح بندی یک تکلیف قانونی داریم که تجلی آن در نظام ارجاع است و بهترین مدلی که نظام ارجاع میتواند پیاده شود در بستر پزشک خانواده و پزشک عمومی یا پزشک محلی است.
مشایخی اظهار داشت: در سطح بندی تبلیغ میشود که فردی که در نظام سلامت میخواهد خدمت بگیرد در ابتدا باید به سطح اول پزشک عمومی مراجعه کند بعد در صورت لزوم به سطوح بعدی و بیمارستان ارجاع داده میشود.
مدیرکل خدمات عمومی سازمان بیمه سلامت ایران ادامه داد: اکنون وقتی مردم بیمار میشوند سرگردان هستند و متولی ندارند ولی پزشک خانواده متولی سلامت جمعیت است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه در نظام ارائه خدمات، پرداختها رفتار ساز هستند و اگر پرداختها را به درستی طراحی نکنیم به گونهای میشود که پزشکان اقبال به رفتن به مناطق خاص را ندارند گفت: رفتار ما در توزیع منابع و تعیین ضریبهای محرومیت و مسائل دیگر که منجر به مبلغ پرداخت و سرانه میشود باید به گونهای تغییر کند که رفتار سازی کند و در نهایت ما لیست انتظاری از درخواستهای پزشکان برای خدمت در مناطق محروم داشته باشیم.
*** ضرورت اجتناب از تخصص گرایی
مدیر کل خدمات عمومی سازمان بیمه سلامت ایران بر ضرورت اجتناب از تخصص گرایی برای اصلاح نظام سلامت تاکید کرد و بیان داشت: نظام ارجاع مبتنی بر پزشک خانواده باید گام به گام طراحی و اجرا یی شود و در این راستا اگر در سال اول جمعیت را منتسب به پزشکان خانواده کنیم ارتقاء انجام شده است.