مومن نسب گفت: قانون پذیری فضای مجازی ضرورتی است که میتواند راهگشای بسیاری از مشکلاتی که در این حوزه با آن مواجهیم باشد.
روحالله مومن نسب دبیرکل جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی و کارشناس فضای مجازی در برنامه گفتگوی فرهنگی رادیو گفتوگو درباره جامعه الکترونیک و فرهنگ مجازی گفت: فضای مجازی زیست بومی را شکل داده و فرهنگ در این جامعه جایگاه مهمی دارد و همانگونه که مقام معظم رهبری فرهنگ را به هوا برای انسان تعبیر کردهاند در این جامعه نیز فرهنگ همان جایگاه اکسیژن برای نفس کشیدن را دارد و چون رایگان و فراوان و غیرملموس است ارزش آن را درک نمیکنیم.
وی افزود: فرهنگ بر همه ابعاد زندگی اقتصادی، اجتماعی و سیاسی زندگی اثرگذار است و مشکلاتی که در فضای مجازی گریبانگیر ما شده به علت عدم شناخت درست از مفهوم فرهنگ و کارکردهای آن است.
این کارشناس فضای مجازی از زاویه هویت در جامعه مجازی به موضوع برنامه پرداخت و گفت: مبحث هویت در ساحت فردی و اجتماعی و در بستر خانواده و جامعه نیز قابل بررسی است و در فضای مجازی به نادرست بحث بی هویتی مطرح شده است که باید گفت با تولد اینترنت ما تولد اکانت را داشتیم که وظیفه مشخص کردن IPها برای افراد یا همان پروتکلها و دستورالعملهای ورود به اینترنت را بر عهده داشت یعنی هر شخصی برای ورود به این فضا باید سه اصل اصلی چه کسی است و از کجا و چه استفادهای از اینترنت را دارد باید بپذیرد که کم کم استفاده مشترک از IPها یا همان شماره قراردادها برای حضور در اینترنت در برخی از کشورها شکل گرفت و بخشی از هویت را مختل کرد.
وی ادامه دارد: در فضای مجازی اشخاص با هویت دیگر افراد نیز زیست کرده و فعالیت دارند و هویت برای متخلفین و افراد سودجو محدودیت ایجاد میکند و اساس هویت مرزبندی است در حالی که در فضای مجازی اینگونه تصور میشود که دنیای بی مرزی است و هویت در آن معنایی ندارد و اما با نگاهی به چین و ژاپن و کشورهای اروپایی که برای هر یک از افراد برای ورود به این فضا یک نام کاربری اختصاصی مشخص در نظر گرفتهاند شاهد تعریفی از شکلی مرزبندی و هویت هستیم.
مومن نسب افزود: در ایران هم با توجه به زیرساختهایی که وجود دارد امکان ردیابی وجود دارد اما برای حاکم شدن امنیت باید مرز مشخص شده و قانون پذیر شدن فضای مجازی یک ضرورت است.
وی گفت: شرایط پیش آمده به واسطه کرونا باعث شد تا دانش آموزان حضور پررنگ تری در فضای مجازی داشته باشند و در آستانه آغاز سال تحصیلی جدید باید برای حضور درست آنها برنامه ریزی و آموزش داشت و برای دانش آموز باید بجای اینترنت، اینترانت در نظر گرفته شود ولی متاسفانه این ظرایف را در نظر نمیگیریم.
دبیرکل جبهه انقلاب اسلامی در فضای مجازی افزود: اینترنت باید سالم، سریع و امن و ارزان باشد و شبکه ملی اطلاعات باید بر این شاخصها استوار باشد و فضای مجازی را باید فضایی تربیتی بدانیم و از این زیرساخت برای تربیت بر مبنای این فضا استفاده کنیم.