display result search
منتظرالقائم گفت: با قطع اینترنت خارجی جستوجو در موتورهای جستوجوگر داخلی به راحتی ممکن نبود و این ناشی از امکانات کم جستوجوگرهای داخلی بود و نشان میدهد که دولت زیرساخت در اختیار آنها نگذاشته است.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع (بررسی و تحلیل ضرورت ایجاد، گسترش و به روزرسانی شبکه ملی اطلاعات در مواجهه با تهدیدات، فرصتها و چالشهای آن) با حضور ابوذر منتظرالقائم، پژوهشگر فضای مجازی روانه آنتن شبکه رادیو گفتوگو شد.
ابوذر منتظرالقائم در مصاحبه با رادیوگفتوگو عنوان کرد: امروز ژاپنیها هشت برابر خدماتی که از اینترنت بینالملل میگیرند، خدمات از ابر ملی اطلاعاتی خودشان دریافت میکنند. چرا مردم ایران هشت برابر ژاپنیها مصرف اینترنت دارند و اگر این شکل از مصرف اینترنت عامل توسعه بود، نباید جایگاه ما در حوزه ict با ژاپن در این نسبت قرار میگرفت، شاید باید پشت و رو میشد. لذا این موضوع تحول میخواهد. نگاه کنید از گذشته تا به امروز چه ضرباتی خوردیم و حالا با قطع اینترنت در یک اغتشاشات اخیر مسائل واضح شد.
وی افزود: به قولی با مسائل اخیر مشکلات اینترنت بینالمللی در چشم مسئولان فرو رفت و ضرورت راه اندازی شبکه ملی اطلاعات بیش از پیش احساس شد. البته برخی از مسئولان گفتند ما توانستیم زندگی مردم را به راحتی مدیریت کنیم، چون شبکه ملی اطلاعات محقق شده است، اما ما میدانیم این حرف شوخی بیش نیست! زیرا حجمی تقریبا 8 تا 10 درصد پهنای باند شبکه خارجی اینترنت همچنان باز مانده بود و در اختیار بانکها و برخی دیگر از موسسات قرار گرفت که آنها توانستند بدون مشکل کارها را انجام دهند. به عبارتی حتی در لایههای مخابراتی شبکه ملی اطلاعات به معنای واقعی مستقر نشده است.
پژوهشگر فضای مجازی ادامه داد: بنابراین با این اوصاف مسئولان نباید بگویند که شبکه ملی اطلاعات را راهاندازی کردند. وقتی مدلهای خارجی را میبینید، نکاتی به میان میآید که از خودتان میپرسید آیا در این حوزه مشکل داریم؟ البته ما در حوزه دانش و منابع مالی مشکلی نداریم. به لحاظ زمانی نیز از ابتدای برنامه نخست توسعه یعنی از سال 85 تا به امروز به صورت قانون درآمده که شبکه ملی اطلاعات پیگیری و محقق شود. حال باید پرسید چرا تا به امروز محقق نشده است؟ زیرا درباره تحقق شبکه ملی اطلاعات بنا به ضرورت و فایده آن نباید سخنی در میان باشد.
ابوذر منتظرالقائم گفت: برقراری نخستین نقاط تبادل ترافیک داخلی در دولت دهم تقریبا 80 تا 90 درصد آن انجام شده و پایه کار گذاشته شده بود. بقیه کار به افزودن، تکرار و تکثیر کردن منجر شد. حال باید پرسید آیا این شبکه ملی اطلاعات است؟ مثل این میماند که برای اتاقی تنها کلید و سیم برق بگذارید و بعد بگویید که مسجد ساختم! چنین نیست در میان اتاقی ساخته شده که باید دید در آن اتاق مسجد راهاندازی میشود یا چیز دیگری. این مختصات اصلاح پایه معماری شبکه است و ربطی هم به شبکه ملی اطلاعات ندارد و زیرساخت فضای مجازی کشور بعد نرم و بعد سرویسIT و بعد مخابراتی دارد.
وی افزود: در بعد مخابراتی قسمتهای پایه در زمان دولت دهم انجام شده بود، اگر اکنون توسعه پیدا کرده باشد، مقداری به آن اضافه شده، والا در لایه به ویژه IT باید دید پیامرسانهای پایه بومی ما کجا هستند؟ پروژه ملی جستوجوگر کجاست؟ چرا وقتی ما مشکلی مانند مسائل اخیر پیدا میکنیم، اگر بخواهیم مطلبی را جستوجو کنیم، مشکل داریم. به یاد دارم که در جستوجوی مطلبی موتورهای جستجوگر داخلی جوابگو نبودند و این ناشی از امکانات کم جستوجوگرهای داخلی بود. این مساله نشان میدهد که دولت زیرساخت در اختیار آنها نگذاشته است.
پژوهشگر فضای مجازی در مصاحبه با رادیو گفتوگو بیان کرد: امروز ما در لایهIT هم دچار مشکل هستیم و حالا اگر در رویدادهای اخیر کار ما به شکلی پیش رفت به این دلیل بود که تدابیری به دلیل وضع موجود اندیشیده شده بود و مقداری از ترافیک ارتباط بین 8 تا 10 درصد ارتباطات بینالملل باز مانده بود. اینجا شک کجا برانگیخته میشود، آنجا که شبکه بی. بی. سی فارسی که هر روز علیه شبکه ملی اطلاعات پمپاژ خبری و نگرانی مردم ما باعث شده بود، گفتوگویی با یک کارشناس IT انجام داد که گفت ایران به خوبی شبکه ملی اطلاعات را محقق کرد. احساس میشود که یک نوع لایه مصونیت به برخی عناصر داخلی میدهند.