موحدی نیا گفت: با ادامه وضعیت نرخ فرزندآوری و باروری که به 1. 6 دهم درصد کاهش پیدا کرده برآورد میشود که تا حدود سی سال آینده سالمندی در ایران زبانزد کل دنیا شود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت وگو، دکتر زهرا موحدی نیا پژوهشگر حوزه جمعیتی به مناسبت هفته ملی جمعیت با برنامه «صبح و گفتگو» مصاحبه تلفنی کرد.
موحدی نیا گفت: با ادامه وضعیت نرخ فرزندآوری و باروری که به 1. 6 دهم درصد کاهش پیدا کرده برآورد میشود که تا حدود سی سال آینده سالمندی در ایران زبانزد کل دنیا شود.
وی افزود: ما در حال حاضر یکی از بالاترین نرخهای رشد پیری و سالخوردگی جمعیت دنیا را داریم و از کشورهایی هستیم که با بیشترین سرعت به سمت سالخوردگی جمعیت حرکت میکنیم.
پژوهشگر حوزه جمعیتی اظهارکرد: پیش بینی میشود که در سال 1430 حدود 30 درصد جامعه سالمند خواهد بود یعنی از هر سه نفر یک نفر بالای 65 سال سن خواهد داشت و این نگران کننده است.
موحدی نیا مخاطرات سالخوردگی جمعیت را از ابعاد گوناگون علمی، رفاهی، امنیتی و رشد و توسعه تولیدکنندگی کشور قابل بررسی دانست و گفت: افراد سالخورده قشر مهمی از جامعه هستند و کرامت و تکریم آنها هم واجب است اما بحث تعادل در هرمهای مختلف سنی مسئلهای است که باید رعایت شود.
وی اظهارکرد: اگر در جامعهای درصد افراد بالا 65 سال بالاتر از بقیه گروههای سنی باشد و ادامه پیدا کند شرکتهای بیمه و بازنشستگی رو به ورشکستگی خواهند رفت چراکه نمیتوانند از سالخوردگان حمایت اقتصادی کنند ضمن اینکه سالخوردگی جمعیت به لحاظ مراقبتهای طبی و خدماتی نیز هزینههای کمرشکنی برای کشور دارد.
موحدی نیا در مصاحبه با رادیو گفت وگو، با اشاره به اینکه سیاستهای تشویقی افزایش جمعیت در کشورهای غربی به جد پیگیری میشود گفت: زمانی که مقام معظم رهبری مکرراً در مورد این موضوع هشدار میدادند و تأکید داشتند کشورهای دیگر مشغول سیاستهای افزایش جمعیت بودند.
این پژوهشگر جمعیتی متذکرشد: کشورهای غربی اول توسعه یافته شدند و بعد به مرحله پیری جمعیت رسیدند اما ما هنوز به مرحله توسعه یافتگی نرسیدیم در حال پیر شدن هستیم و متاسفانه این در شرایطی است که فاقد زیرساختهای پیری جمعیت هستیم.