وطن خواه در رادیو گفت وگو بیان کرد: فضای مجازی بستر بسیار مناسبی است که با ورود مدبرانه به آن میتوان فرهنگ فاطمی را اشاعه داد.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت و گو؛ برنامه «هشتگ گفتگو» با موضوع اشاعه فرهنگ فاطمی در فضای مجازی و با حضور دکتر لیلا وطن خواه (دکترای مطالعات زنان و خانواده، استاد دانشگاه و مشاور نهاد رهبری در دانشگاه) و دکتر زهرا محمودی( مدرس دانشگاه و پژوهشگر هنر و رسانه) و ارتباط تلفنی با دکتر نیره قوی( استاد دانشگاه و رئیس پژوهشکده فرهنگ و دین) روانه آنتن شد.
هشتگ گفتگو: اشاعه فرهنگ فاطمی در فضای مجازی چگونه باید باشد؟
محمودی: تاثیر رسانه سریع تر از بقیه مقولههای فرهنگی است و خیلی وسیع و زودبازده است. شبکههای اجتماعی اثر مهمی در جامعه دارند و کاربران عادت کردند اطلاعات را خیلی سریع و در حد یک توئیت یا کپشن کوچک و حتی کمتر از یک پاراگراف و فقط هشتگ گذاری دریافت کنند؛ پس روش گفتگو و اثرگذاری در جامعه متفاوت شده است. در مورد اشاعه فرهنگ فاطمی ابتدا باید این فضا را بشناسیم. حضرت فاطمه زهرا(س) یک الگوی انسانیت هستند و زندگی کوتاه ایشان مانند اقیانوس عمیقی از مهربانی و استحکام حضور ایشان در جامعه است که کمتر به آن پرداخته شده است.
هشتگ گفتگو: آیا کار پژوهشی در زمینه فرهنگ فاطمی شده است؟
قوی: شناخت ابزار ترویج فرهنگ، مقدم بر شناخت فرهنگ است. بشر در شرایطی است که با ابزاری مواجه است که میتواند خیلی از واقعیتها و حقایق را تبدیل به ضد خود و بالعکس کند و این قدرت به قدری زیاد است که فرازمانی و فرامکانی و لحظهای و به نسبت کارکردی که میشود مجانی است. فضای مجازی میتواند برای ما فرصت سازی کند، در دین اسلام گفته میشود باید فرزند زمان خود باشید. رسانه اگرچه میتواند تهدید باشد ولی هنر، تبدیل تهدید به فرصت است؛ که بتواند از این ابزار که ساخته دست بشر است به خوبی در ترویج دین و فرهنگ فاطمی و اسلامی و فرهنگ ملی و غنی ایران استفاده کرد.
هشتگ گفتگو: چرا فرهنگ فاطمی را باید در فضای مجازی اشاعه داد؟
وطن خواه: فضای مجازی بستر بسیار مناسب و خوبی است و با ورود مدبرانه به آن میتوان فرهنگ فاطمی را ارائه داد. در شرایط بحرانی فعلی که زنان در حوزه خانواده و تربیت فرزندان بین فرهنگ اسلام و غرب دچار تحیر و سردرگمی هستند؛ اگر بخواهیم این بحران را حل کنیم باید بخش تحول و هویتیابی زندگی خانم فاطمه زهرا(س) را ببینیم و ایشان سبک وسیره معنوی و عبودیت و حضور و بروز اجتماعیشان به زن ما هویت میدهد و زن را اسیر در خانه نمیبیند و وظایف همسری و مادری را اولویت میداند و نگرش ایشان نسبت به احترام به دیگران و سبک انتخاب همسر اسوه است.
هشتگ گفتگو: چرا تبیین فرهنگ فاطمی اهمیت دارد؟
قوی: با توجه به ویژگیهای حضرت زهرا(س)، ایشان نقطه عطف هستند که به ما میآموزد که میتوان فرازمانی بود. ایشان در زمان زندگی هم شادی و طراوت و هم غم همراه با معنویت داشتند و زندگیشان به دلیل جامعیت اخلاقی میتواند مرحله به مرحله برای زنان ما الگو باشد.
هشتگ گفتگو: آیا ابزار فضای مجازی برای شناسایی و معرفی فرهنگ فاطمی کافی است؟
محمودی: وقتی از فضای مجازی و رسانه صحبت میشود در مورد زبان ارتباطی صحبت میشود که مفاهیم را به خوبی منتقل میکند. در جامعه امروز شادی نداریم و مردم وقتی میخواهند شادی کنند الگوی قبل از انقلاب و غرب وجود دارد، وقتی شادی را کامل نداریم و تلاش نکردیم مردم به فرهنگ غرب مراجعه میکنند، باید برای مناسبتهایی که داریم برنامهریزی کنیم و اجازه دهیم شادی منتقل شود.
هشتگ گفتگو: چگونه بلاگرها را به فرهنگ فاطمی سوق دهیم؟
قوی: فضای مجازی لازم است ولی کافی نیست. وقتی فرهنگ فاطمی را به قشری معرفی میکنیم نباید مقطعی باشد و فقط صرف شهادت و ولادت ایشان باشد و برای جهت دادن قشری به این سمت باید مقطعی کار نشود و تداوم داشته باشد.
هشتگ گفتگو: آیا نهادهای فرهنگی در اطلاع رسانی مردم و ایجاد فرهنگ فاطمی تاثیرگذار هستند؟
وطن خواه: رسانه ملی باید به عنوان الگو برای شبکههای اجتماعی خیلی فراتر فعالیت داشته باشد. ما نتوانستیم یک الگو در امتداد سیره خانم فاطمه زهرا(س) معرفی کنیم و الگوهای ما سلبریتیها و کسانی که در رسانه به نمایش گذاشته میشوند هستند و به عنوان رهرو خانم فاطمه زهرا(س) معرفی نداشتیم.