صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

شنبه تا چهارشنبه از ساعت 16:00 به مدت 75 دقیقه

عزتیان گفت : بر اساس استانداردهای بهداشت از 31 استان کشور ، در 7 استان سوء تغذیه و مرض ناامنی غذایی وجود دارد. متاسفانه مردم بیش از کمبود مواد غذایی قربانی ناآگاهی در خصوص سلامت غذایی می شوند.

برنامه " مناظره " با موضوع امنیت غذایی و راههای تطبیق با کم آبی با حضور دکتر محمد شاهدی ، استاد دانشگاه صنعتی اصفهان و عضو فرهنگستان علوم و دکتر رضا عزتیان ، مدیر برنامه های بهبود تغذیه در مراکز جمعی و بهبود تغذیه جامعه از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روانه آنتن رادیو گفت و گو شد.

عزتیان در آغاز ضمن ارائه تعریفی از امنیت غذایی گفت : اگر در یک کشور غذای سالم به اندازه کافی برای جمعیت تامین شود امنیت غذایی ایجاد شده است. همچنین تامین اقلام و ریز مغذی های مورد نیاز برای تغذیه سالم جامعه به نحوی که به جای سیری فیزیولوژیک ، سیری سلولی ایجاد شود ، همان امنیت تغذیه است.

وی با بیان اینکه واژه امنیت تغذیه در کنار امنیت غذا مطرح می شود ، عنوان کرد : قرار گرفتن این دو پارامتر در کنار یکدیگر فاکتورهای اجتماعی موثر بر سلامت را شکل می دهد. در واقع مولفه های اجتماعی مانند کم آبی که در ظاهر ارتباطی با امنیت غذا ندارد ، باید مورد بررسی قرار بگیرد تا از میزان تاثیر آن آگاه شویم.

مدیر برنامه های بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به سند امنیت غذا و تغذیه مصوب شورای عالی سلامت کشور اشاره کرد و گفت : هر بحثی در حوزه امنیت غذا باید با توجه به مفاد این سند بالادستی باشد چرا که وظایف و تکالیف تمام بخش ها و سازمان ها در آن آورده شده است.

عزتیان در بخش دیگری از گفت و گوی خود با رادیو گفت و گو عنوان کرد : با در نظر گرفتن این موضوع که سو تغذیه را نباید دسترسی کم به مواد غذایی تعریف کرد می توان گفت کشور ما دچار سوءتغذیه نیست چرا که چاقی یکی از چالش های بزرگ در کشور است. در واقع مشکلات و عوارضی که چاقی برای سلامت افراد ایجاد می کند به مراتب بیشتر از گرسنگی است.

وی تاکید کرد: بر اساس استانداردهای بهداشت از 31 استان کشور ، در 7 استان سوء تغذیه و مرض ناامنی غذایی وجود دارد. متاسفانه مردم بیش از کمبود مواد غذایی قربانی ناآگاهی در خصوص سلامت غذایی می شوند.به عبارت دیگر مردم نمی دانند از هر ماده غذایی چه میزان مصرف کنند تا مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تامین کنند.

عزتیان گفت : با وجود بیش از 2 هزار کارشناس تغذیه که در مراکز بهداشت و سلامت کل کشور مستقر شده اند ظرفیت مناسبی برای آگاهی بخشی به شهروندان ایجاد کرده است.در واقع وزارت بهداشت توانایی افزایش درآمد مردم را ندارد اما می تواند به افراد آموزش دهد که اگر توانایی خرید گوشت را ندارند از حبوبات استفاده کنند.

وی در خصوص فعالیت های وزارت بهداشت برای کاهش سوء تغذیه گفت : برنامه هایی در سطح دبیرستان ها به ویژه مدارس دخترانه اجرا می شود که ریزمغذی هایی مانند روی ، آهن و ... که برای رشد ضروری است توزیع می شود.

در ادامه برنامه ، محمد شاهدی با بیان تعریفی از امنیت غذایی عنوان کرد : براساس نظر سازمان بهداست جهانی امنیت غذایی زمانی فراهم می شود که همه انسان ها در همه زمان ها به غذای کافی ، سالم و مغذی برای برخورداری از یک زندگی سالم و پویا دسترسی داشته باشند و این غذا متناسب با شان اجتماعی باشد.

وی ادامه داد : در گذشته متخصصان حوزه تغذیه برای سنجش سلامت یک ماده غذایی ، بیشتر بر روی تامین مقدار معین انرژی ایجاد شده با آن ماده غذایی تاکید داشتند که یک مقدار معین انرژی برای افراد تامین شود، پس از آن بحث پروتئین است و امروزه اساس تامین ریز مغذی هاست.

استاد دانشگاه صنعتی اصفهان به منابع محدود آب کشور اشاره کرد و گفت : ما باید با رعایت خصوصیات اقلیمی خود و با کمترین هدر رفت منابع یعنی بهره وری بالا ، نیاز جامعه را با بالاترین درجه سلامت تامین کنیم. به همین منظور باید از الگوی کشت مناسب هر منطقه با توجه به منابع آن استفاده کنیم.

شاهدی در رادیو گفت و گو ، با بیان اینکه کشور ما نسبت به بسیاری از کشورها در وضعیت خوبی از نظر تغذیه قرار دارد ، اظهار کرد : کشور ایران ثروتمند است و بسیاری از محصولات را می تواند در داخل تولید کند و یا از خارج وارد کند. در این میان یک عدم مساوات میان مصرف کنندگان وجود دارد.

وی در پایان افزود : در جامعه ما از نظر الگوی مصرف نیز چالش های زیادی وجود دارد . به عنوان مثال مردم کشور ما نسبت به دیگر کشورها شکر بیشتری مصرف می کنند ، این در حالی است که شکر بسیار مضر است و برای تولید آن، آب زیادی مصرف می شود. ممکن است 30 درصد از مردم جامعه به چاقی مبتلا باشند و اضافه مصرف نیز داشته باشند . بخش هایی از جامعه به دلیل گرانی های اخیر برای خرید مواد غذایی با مشکل روبرو هستند.بنابراین برای این قشر از جامعه که در معرض خطر هستند باید فکری کرد.

مرتبط با این خبر

  • اگر سیل رخ نمی داد نیازی به واردات شکر نداشتیم