عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در مصاحبه با رادیو گفتوگو گفت: در نقاط شمالی کشور که فضای کمی برای دفن در اختیار دارند، زباله را در جنگل تخلیه میکنند.
وحید اعتماد در ارتباط تلفنی با برنامه "زمین 360درجه" رادیو گفتوگو با بیان اینکه امروزه پسماندها به انواع و اقسام مختلف بدل شدهاند، این حوزه را مشتمل بر پزشکی، نوعِ خطرناک، صنعتی، خانگی و... تقسیم بندی کرد و گفت: هر یک از انواع پسماند، ارزشی خاص دارد.
در این میان نمیتوان حسابی ویژه روی پسماندهای پزشکی و خطرناک باز کرد؛ چراکه مناسب تولید به مواد دیگر نیستند و شامل پسماندهای اقتصادی نمیشوند.
وی همچنین برادهها، سر ریزها و مواد معدنی را جزو پسماندهای صنعتی و سودآور دانست و گفت: قسمی از پسماندها، قابل بازیافت هستند و ارزشی اقتصادی مییابند. میزان زیاد پسماند مضر و خطرناک است؛ از جمله پسماندهای حاصل از احتراق انرژی یا مواد هستهای که دارای جنبههایی بسیار منفی میباشند.
اعتماد در عین حال پسماندهایی با قابلیت بازیافت را موجب دستاوردهایی برآورد کرد و گفت: پلاستیک، کاغذ یا پسماند کشاورزی دارای جنبههایی مثبت است که در چرخه بازیافت وارد میشوند.
این عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در بخشی دیگر از سخنان خود در رادیو گفتوگو، تولید سرسام آور پسماند و زباله سازی را از جمله آشفتگیهای رفتاری دانست که با وجود غنای فرهنگی و مذهبی و تاریخی، بر کشور مستولی شده است.
اعتماد معتقد است انسانهای امروز همواره تصور میکنند دیگرانی باید باشند تا وظایف خود را عملی کرده و کاری در این رابطه صورت دهند. حال آن که بی توجهی به امرِ خطیری مثل مدیریت پسماند از مبدأ، در وهله اول به آموزش و پرورش و دانشگاهها و سپس به مساجد و دیگر محافل باز میگردد که مردم در آن، پای صحبت بزرگان مینشینند.
اگر آموزش مدیریتِ پسماند در کشور نهادینه شود، تولیدِ زباله در نقطه ابتدایی جداسازی شده و در جای مناسب قرار میگیرد و در این صورت میزان تولید زباله به شدت پایین خواهد آمد.
وی همچنین به پدیده تفکیک زباله توسط برخی افراد اشاره کرد و گفت: اینها به شدت سلامت خود را به خطر میاندازند و مخلوط نمودن انواع زباله در مبدأ، سلامت این افراد را به شدت تهدید میکند.
اعتماد در مصاحبه با رادیو گفتوگو تاکید کرد: پلاستیک و سایر مواد پسماندزا باید در منزل جداسازی شود؛ هرچند اقدامات مثبت در شهرداریها اتفاق میافتد و تفکیک زباله در مبدأ را فرهنگ سازی میکند ولی باز هم جای کار بسیار است.
عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: ما از گذشته عادت داشتیم تمام زبالهها را یک جا جمع آوری کنیم تا ماشینهای جمع کننده زباله آن را با خود ببرند. این رویه به شکل اولیه همچنان ادامه دارد و لذا امروز شاهد هستیم بخش زیادی از ماشین آلات به حرکت در میآید تا زباله تر و خشک را با حجم زیاد به نقاطی دیگر منتقل کنند و متاسفانه در نقاط شمالی کشور که فضای کمی برای دفن در اختیار دارند، این زباله را در جنگل تخلیه میکنند.
وی افزود: در هیچ جای دنیا دیده نمیشود که به سانِ ایران متمدن، زباله و آشغال در جنگل تخلیه شود و شیرابه آب وارد نهر و رود و رودخانه و دریا شود و همان آب توسط هموطنان مورد استفاده قرار گیرد.