صدای جمهوری اسلامی ایران
display result search

دوشنبه ها از ساعت 22:00 به مدت 120 دقیقه

عضو انجمن ارگانیک کشور در خصوص مخاطرات محصولات تراریخته گفت: در این نوع دست ورزی ژنتیکی سم یک نوع باکتری به ذرت، کلزا، پنبه و سویا منتقل می شود که این محصولات را به کارخانه تولید سم تبدیل می کند.

آزاد عمرانی در آغاز بحث در خصوص تفاوت محصولات اصلاح ژنتیکی شده یا نوع دستکاری شده ی ژنتیکی اظهار کرد: «سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت کشور در خصوص محصولات تغییر یافته یا دست ورزی شده ژنتیکی می گوید تغییر ژنتیکی به نحوی صورت می گیرد که این عمل از لحاظ لقاح طبیعی یا نو ترکیبی نبوده باشد.»

وی که در برنامه "ذوزنقه" رادیو گفت وگو حضور داشت، ادامه داد: «وقتی گرده گل در طبیعت توسط پرندگان و حشرات صدها کیلومتر جا به جا شود و دو گیاه هم خانواده با یکدیگر تلاقی پیدا کنند،
ترکیبی طبیعی اتفاق می افتد؛ ولی وقتی صحبت از تراریختگی می کنیم، در حقیقت ابزارهای انتقال ژن شامل جداسازی و تهیه بسته ژنی در میان گونه ها به نحوی انجام می گیرد، که به صورت طبیعی در محیط زیست انجام نمی شود.»

عمرانی با اعلام اینکه اجزای بسته ژنتیکی [تزریق شده به محصولات تراریخته] از طبیعت گرفته شده است، در عین حال گفت: «الگوی انتقال ژن از طبیعت گرفته شده اما آنچه در نهایت به عنوان یک محصول تراریخته تهیه می شود، در طبیعت [وجود خارجی] ندارد.»

***محصولات سمی سر سفره مردم!

وی همچنین واژگان تغییر ژنتیکی یا دست ورزی ژنتیکی را متذکر شد و تاکید کرد در این راستا به نوعی [در ژنوم گیاه] دست کاری می شود و در ادامه به رادیو گفت وگو گفت: «مهندسی ژنتیک نیز دارای یک نقطع شروع و بلوغ است و امروز در دوران ویرایش هدفمند ژنی قرار داریم.»

عمرانی در این خصوص بیان داشت: «امروز می دانیم کدام ژن معیوب است و به صورت هدفمند آن را اصلاح می کنیم ولی آنچه در سفره مردم قرار دارد نیز همین است؟ خیر. این محصولات در حقیقت نسلی مبتنی بر انتقال ژن بین گونه ای می باشند که در دنیا و بازارهای تجارت [تراریخته] وجود دارند.»

این دکترای بیوتکنولوژی ادامه داد: «به عنوان مثال در طبیعت باکتری باسیل در خاک یافت می شود؛ این باکتری سمی تولید و منجر به از بین رفتن یکسری میکرو ارگانیزم ها می شود. علم مهندسی ژنتیک این سم را شناسایی و جداسازی و به ذرت منتقل کرده است. لذا ذرت، کلزا، پنبه یا سویای BT تولید شده که به واسطه داشتن این ژن همچون یک کارخانه ی تولید سم عمل می کند.»

***تراریخته های کوچک و فاجعه بار

عمرانی این نوع انتقال ژنوم را در عین زیبایی و ویژگی های هوشمندانه، دارنده مخاطراتی عنوان کرد و افزود: «زمانی می توان به یک تکنولوژی بله گفت که فواید آن بیش از مخاطرات آن باشد و وقتی از مخاطرات سخن می گوییم، ممکن است حین کوچک بودنِ اندازه، نتایج [فاجعه بار] بزرگی داشته باشد.»

وی همچنین در خصوص مخاطرات زیست محیطی اظهار کرد: «در بحث تراریخته، بذر را در محیط زیست گسترش می دهیم که هزاران احتمال نظیر باد، گرده افشان ها، حشرات و... [امکان انتقال و توسعه آن را پدیدار می کند].»

عمرانی در رادیو گفت و گو ادامه داد: «بشریت به این نقطه رسیده است که ریسک تولید این محصولات را از بین ربرده و به حوزه خوراک دام و سوخت های زیستی محدود ساخته و بسیاری کشورها مصرف مستقیم آن را محدود و محدودتر می کنند.»

***به مردم اطمینان خاطر نمی دهند

این عضو انجمن ارگانیک با اشاره به چاپ بیش از 20 هزار گزارش از محصولات دست ورزی شده ژنتیکی گفت: «از بین این مقالات تنها 400 محصول ارزیابی های ایمنی زیستی در حوزه مخاطرات سلامت و زیست محیطی و مجوز ورود به بازار تجاری را پاس کرده اند.»

آزاد عمرانی با بیان اینکه صدور مجوز لزوما به معنای اجازه ی مصرف یک محصول در کشور نیست، خاطرنشان ساخت: «75 محصولات تراریخته به واسطه قانون تجارت جهانی در اروپا مجوز دریافت کرده اند ولی اگر از وزارت بهداشت بپرسید چند محصول تراریخته در اروپا مصرف می شود، شاید آمار آن به 20 عدد هم نرسد!»

وی همچنین انتقاد کرد که در سال های اخیر به دفعات در خصوص مضرات این محصولات سخن به میان آمده ولی گامی مثبت در جهت ارزیابی و ایجاد اطمینان خاطر مردم حاصل شده است است.

***تراریخته چگونه سرطان خلق می کند؟

همچنین حسین عسگری، عضو انجمن بیوتکنولوژی و ژنتیک کشور ضمن برقراری ارتباط تلفنی با رادیو گفت وگو، با بیان تعریفی موجز از محصولات تراریخته سخنان خود را آغاز کرد: «دست ورزی، اقدامی فاقد دانش و نگاه مهندسی و نیز بهینه سازی [ژنتیکی است]؛ در حالیکه در علم مهندسی ژنتیک نگاهی ناظر بر ارتقا و بهبود داریم و بدین منظور ادعا می کنیم ژنی که منجر به خلق صفت بهبود یافته برای ارتقای ارگانیزم می شود، در واژه اصلاح [نژاد] یا مهندسی خلاصه می شود ولی به واقع نباید این عمل به معنای دستکاری باشد.»

این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی(ره) دستکاری ژنتیکی را فاقد اندیشه های علمی خواند و تصریح کرد: «برای تمامی محصولاتی که مراحل تولید و آزمون های این-همانی را بدرستی پاس کرده اند، به استفاده و توسعه کشت باور دارم؛ چراکه روش مبتنی بر مهندسی ژنتیک همچون تمام روش های علمیِ اصلاح نباتات به منظور بهبود در ساختار ژنوم است.»

عسگری با این ادعا که موجودی -بخوانید محصول دست ورزی شده ژنتیکی (تراریخته)- که برای مصرف کننده گواهی دریافت کرده است، دارای سلامت می باشد؛ ادامه داد: «اگر به مقالات به عنوان مستندات اشاره داریم، می دانیم هر مقاله کاری علمی انجام می دهد؛ لذا دوستان باید برای آگاهی مردم مکانیزم ها را توضیح دهند. به عنوان مثال می گویند مهندسی ژنتیک منجر به سرطان می شود. اما بنده مایل هستم بدانم مکانیزم تاثیر گذاری انتقال یک ژن به گیاه چگونه منجر به خلق سرطان می گردد؟!»

مرتبط با این خبر

  • جایزه مصطفی؛ راه تجاری سازی محصولات علمی را تسهیل می کند

  • آقای وزیر شما را به خدا کاری کنید/ مردم از همایش و کنفرانس خسته شدند

  • دانشگاه ها دانشجو می پذیرند تا روی پای خود بایستند

  • استیون هاوکینگ داستان زندگی خورشید را می گوید

  • ذوزنقه به دنبال بارورسازی ابرها به عنوان راهکاری برای کاهش خشکسالی

  • ذوزنقه رادیو گفت و گو جایزه ترویج علم در ایران را به چالش می کشد

  • مرور تازه ترین دستاوردها و اخبار حوزه علمی ایران و جهان

  • تحلیل جدیدترین اخبار علمی ایران و جهان در ذوزنقه

  • رادیو گفت و گو اخبار علمی روز ایران و جهان را به سمع مخاطبان می رساند

  • رخدادهای علمی ایران و جهان را از رادیو گفت و گو بشنوید