سیدرضا حسینیلاهیجی، مشاور شورای ملی مبلمان و دکوراسیون گفت: وقتی فرزندان ما زیباییشناسی را یاد میگیرند با هم مهربانتر میشوند.
مشاور زیباسازی شهری در «روزنه» رادیو گفتوگو درمورد طراحی محیط زیست عنوان کرد: درباره زیبایی شهر و ساختمانها از حدود قرن 19 صحبت شده است تا اینکه امروزه انجمنهای معماری درباره آن تعریف نوشتهاند که زیبایی چیست و در شهر چه معنایی میدهد.
وی افزود: زیبایی شهری در مفهوم امروز یعنی شهر را طوری بتوانیم آراسته و پیراسته کنیم که همه چیز سر جای خود باشد و نظم داشته باشد. اولین عنصری که زیبایی را به انسان القا میکند نظم و آراستگی و سپس پاکیزگی، هارمونی و تعادل است.
لاهیجی خاطرنشان کرد: آنچه که بسیار مهم است و کمتر به آن پرداخته میشود هویت داشتن است. وقتی به فضا هویت و معنا میدهیم به درجه عالی زیباییشناسی میرسد. این موضوع درکش کمی مشکل است و افراد متخصص باید روی آن کار کنند. ما در شهرهای قدیم و فلسفه باستانمان این موارد را داشتیم و امروز شاید فراموش کرده باشیم.
او ادامه داد: چند سالی است که دانشگاهها و اساتید برجسته دنیا درباره این موضوع فکر، کار و تدریس میکنند. به قدری این قضیه اهمیت پیدا کرده است که میگویند اگر کشوری یا مراکز آموزشی نتواند زیباییشناسی را تدریس کنند فرزندانشان هم نمیتوانند خوب رشد کنند.
مشاور شورای ملی مبلمان و دکوراسیون یادآور شد: وقتی فرزندان ما زیباییشناسی را یاد میگیرند این آموزش نه تنها باعث میشود که نسبت به اطراف و لباس پوشیدن خودشان مراقبت داشته باشند بلکه باعث میشود با هم مهربانتر شوند.
او در رادیو گفتوگو تاکید کرد: آموزههای زیباییشناسی از فلسفه میآید یعنی اگر کسی بخواهد در این موضوع غرق شود باید دارای تفکر عمیق و وجهه فلسفی بالا باشد.
لاهیچی در پاسخ به این پرسش که آیا زیباسازی شهری باید فقط در سطح کلان رعایت شود یا هر شهروندی میتواند در این زمینه کمک کند، گفت: از نظر فعالیت به همه مربوط میشود اما یک قشری در جامعه به نام مدیریت شهری وجود دارند. مدیریت شهری به افرادی گفته میشود که در هر جایی که هستند یک وجهه مدیریتی دارند و از مدیران میانی شهرداریها شروع میشود تا به شهردار میرسد. مدیریت شهری عهدهدار وظیفه زیبایی، نظافت و سالم بودن شهر است.
وی بیان کرد: ریشه یک شهر سالم و شهری که برای کودکان، افراد معلول و ناتوان مناسب سازی شده باشد از اتاقهای فکر مدیریت شهری شروع میشود. لذا وطیفه و مسئولیت اصلی زیباسازی شهری در دست مدیران شهری و کسانی است که شهر را میسازند و توسعه میدهند مثل شهرسازان، معماران، طراحان شهری و صنعتی و همه افرادی که در دانشکدههای هنری درس میخوانند و به نوعی هنرمند هستند.
لاهیجی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چقدر در راستای زیباسازی به اجزای اصلی شهر توجه میشود، در «روزنه» گفت: زمانی که در این مسائل عمیق میشویم باید به کوچکترین نقطه نیز توجه کنیم حتی به تابلوی یک مغازه، به پلاکی که روی ساختمان میخورد، به رنگ در و پنجرهها، نوع جنس آنها، پلکان خانهها، بافتی که روی نمای ساختمان ایجاد میشود، رنگآمیزیها و ...؛ این موارد باید به نوعی با یکدیگر هماهنگ باشند.
او توضیح داد: منظور از هماهنگ بودن این نیست که بگوییم هارمونی رنگ در یک طیف رنگ داشته باشند، زیباییشناسی را هم هارمونی و هم تضاد و هم هماهنگی و تباین به وجود میآورد بنابراین هر دو باید در کنار هم باشند.