وطن خواه زمینه سازی برای تعارض و تعدد نقش زنان در نقش مادری و همسری را از مهمترین آسیبهای فرهنگی و اجتماعی دانست و گفت: حفظ تعادل بین کار و خانواده، مدیریت میطلبد که موجب نظم بیشتر در خانواده میشود.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، دکتر لیلا وطنخواه دکترای مطالعات زنان و خانواده، مشاور نهاد نمایندگی ولیفقیه در دانشگاهها، استادیار دانشگاه و مشاور خانواده با برنامه «ریحانه» در مورد آسیبشناسی اشتغال زنان مصاحبه کرد.
وطنخواه گفت: اشتغال زنان ارزشمند است اما اگر اشتغال زنان در چارچوبهای دینی، روانشناختی و اخلاقی انجام نشود، آسیبهای جدی در برخواهد داشت.
وی افزود: زنان و مردان باتوجهبه نقشها و مسئولیتهایشان، باید برای ثبات و تحکیم خانواده بکوشند و اگر اشتغال زنان تهدیدی برای این ثبات باشد، باید موانع آن برطرف شود.
این مشاور خانواده نقش اول زنان را همسری و مادری دانست و گفت: اگر فردی تمایل به ازدواج ندارد و یا هنوز ازدواجنکرده بهمنظور کسب استقلال مالی خود تلاش میکند. هرچند که این نوع استقلال از جهاتی بسیار شایسته بانوان است اما از جهاتی نیز آسیبهای فردی و اجتماعی زیادی ایجاد نموده که مجمل میتوان گفت یکی از دلایل عدم تمایل به ازدواج، داشتن استقلال مالی است و تمرکز مطلق روی کار، تفکر درمورد مسئلهٔ مهمی، چون ازدواج، را به تعویق میاندازد و...
وطنخواه همچنین ضمن اشاره به نقشهای اولویتدار زنان و مردان در خانواده تشریح کرد: نقش مدیریتی و تدبیرگری متعلق به مردان است و زن باید انعطاف و اطاعتپذیری داشته باشد. وزنان عزیز ما هم نقش مدیریت فضای عاطفی زندگی را عهدهدار هستند که باتوجهبه کارکرد نقشها، جایگاه اشتغال مشخص میشود.
استادیار دانشگاه، ضمن تاکید بر ژرفنگری بر روی نقشها و مسئولیتهای زن و مرد در خانواده، اظهار کرد: مهمترین نقشهای بانوان، نقش همسری، رسالت مادری و نقش تربیتی و جامعهپذیری است و تا جایی که این نقش متزلزل نشود میتوان به مقوله اشتغال پرداخت و عدم توجه سیاستگذاران برای ایجاد ساختار نظاممند برای مسئله اشتغال زنان، آسیبهای جدی به زندگی فردی و جامعه زنان و خانواده وارد میکند.
وی تعارض و تعدد نقش زنان در نقش مادری و همسری را از مهمترین آسیبهای فرهنگی و اجتماعی اشتغال دانست و گفت: برخی شغلها که دور از شأن زنان است و آسیب اشتغال را دوچندان میکند.
وطنخواه به طرح 3 تعارض میان کار و خانواده پرداخت و اظهار کرد: تعارض مبتنی بر زمان، فشار روانی و رفتار همواره بین کار و خانواده وجود دارد که در نتیجه آن پیری زودرس برای خانمها رخ میدهد. حفظ تعادل بین کار و خانواده، مدیریت و ساختاری مدون میطلبد که موجب نظم بیشتر در خانواده میشود.
***ایجاد فرصت اشتغال برای بانوان در کنار خانواده
همچنین دکتر سید کمیل حسینی استاد دانشگاه، جامعهشناس فرهنگی، پژوهشگر حوزه زیست جنسی گفت: اگر زندگی خانواده برای افراد مهم باشد، باید نگاه به اشتغال زنان تغییر کند. باید اشتغال زنان را به سمت کارهایی برد که بتوانند در کنار اشتغال برای خانواده خود فرصت کافی داشته باشند.
حسینی با بیان اینکه زنان سنتی درگذشته نیز، تولیدکننده بودند اضافه کرد: در دورهای زنان را به مصرفکننده تبدیل کردیم و باید آنها را به سمت تولیدگری سوق داد.