رضایی آدریانی گفت: جنین در پایان دو ماهگی مانند یک انسان مینیاتوری است که حرکات ارادی و احساسات دارد و میتواند مباحثی را درک کند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفتوگو، دکتر محسن رضایی آدریانی، پزشک و متخصص اخلاق پزشکی درمورد هستی شناسی جنین با برنامه «نوای جوانی» گفتگو کرد.
رضایی در رابطه با جایگاه حیات جنین در اخلاق پزشکی گفت: یکی از پرچالش ترین مباحث مقالات و منابع علمی دنیا موضوع آغاز حیات است که به موضوع سقط جنین نیز مربوط میشود.
وی افزود: حتی در برخی کشورهای صنعتی که سقط جنین در هر سنی قانوناً آزاد است اما باز هم چالشهای زیادی در این حوزه دارند زیرا از زمانی که جنین شخصانیت پیدا کند و از حالت یک تکه گوشت خارج شود یعنی به انسان تبدیل شده و باید همانند یک انسان با او رفتار کرد.
متخصص اخلاق پزشکی خاطرنشان کرد: همه مکاتب اخلاقی برای این موضوع به دنیال یک معیار هستند و هر مکتبی هم بر اساس دیدگاه خودش یک سنی را برای انسان بودن جنین مطرح میکند.
به عنوان مثال مکاتب مادی گرا زمان به انسان تبدیل شدن جنین را مربوط به زمان تشکیل قلب و مغز و حرکات او میدانند اما معیار انسانیت جنین در مکاتب دینی به ویژه ادیان توحیدی به جان و نفخ (ولوج) روح اوست.
رضایی درمورد حالتهای جنین و شباهت آن به انسان در سنین مختلف اظهارکرد: لقاح 12 تا 24 ساعت بعد از نزدیکی صورت میگیرد و این جنین به سمت حفره رحمی حرکت میکند، جایگزین میشود و رشد میکند. جنین سه هفته بعد از لقاح، کمتر از یک سانتی متر و به رنگ قرمز و پرخون است، بعد از چهار هفته جوانههای اندامی از اطراف بدن جنین شروع به رشد میکند و قلب جنین هم در همین زمان تشکیل میشود.
وی از هشت هفته اولِ بعد از لقاح با تعبیر مرحله «رویانی» یاد کرد و گفت: اعضایی مانند قلب و کبد و چشمها و صورت جنین و حتی انگشتهای جنین در این بازه زمانی تشکیل میشوند بطوریکه ظاهر جنین در شش هفته، از جنین غیرانسانی قابل تشخیص است.
متخصص اخلاق پزشکی با اشاره به اینکه مرحله رویانی در هشت هفتگی بعد از لقاح به اتمام میرسد، افزود: جنین در این مرحله یعنی پایان دو ماهگی مانند یک انسان مینیاتوری است که حرکات ارادی و احساسات دارد و میتواند مباحثی را درک کند.
رضایی گفت: اولین حرکت جنین بین هفت هفتگی الی هشت هفتگی است اما مادر تقریباً از 16 هفته بعد از لقاح (چهارماهگی) این موضوع را احساس میکند.
وی حرکات جنین را از نشانههای ولوج روح برشمرد و گفت: بر اساس مقالات و مشاهدات پزشکی، جنین در هفت تا هشت هفتگی سر و اندام را به اطراف و پایین خم میکند و حرکات کرم مانند از خودش نشان میدهد و این حرکات هم از خود جنین است نه به واسطه چرخش مادر.
متخصص اخلاق پزشکی اضافه کرد: جنین علاوه بر حرکات جسمی در این بازه زمانی، محرک دردناک را هم در سر و صورت خود درک میکند بطوریکه اگر سوزنی به جنین زده شود بعد از احساس درد، خودش را از سوزن دور میکند.