خبرگزاری دفاع مقدس: دستفروشان كتاب قاچاقچی نیستند

عباس حسینی نیك گفت: متاسفانه ما فقط شاهد برخورد با دستفروشان كتاب هستیم درحالیكه هنوز دو پرده پشت این دستفروشان فعالیت می‌كنند و ناپیدا هم هستند.

1399/04/09
|
12:19

به گزارش گروه فرهنگ و هنر دفاع‌پرس، «عباس حسینی‌نیك» ناشر برگزیده سال، مدیر انتشارات مجد و مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی با اشاره به «تكثیر غیرقانونی كتاب» اظهار داشت: وقتی اصطلاح تكثیر غیر قانونی كتاب را به كار می بریم یعنی فقط شامل قانون وزارت ارشاد و شورای عالی انقلاب فرهنگی و كتاب‌های مجوز دار نمی‌شود بلكه كپی رایت و حقوق نشر و ترجمه را هم در بر می‌گیرد.

حسینی‌نیك گفت: ما در نظام حقوق داخلی كشورمان از سال 1348 تاكنون قانون «كپی رایت داخلی» را داریم كه خوشبختانه این قانون همچنان زنده است و در مقابل بسیاری از تخلفات نیز كارایی دارد اما شاید به خوبی تبیین و تفسیر نشده است.

وی گفت: ما تا همین سه چهار سال قبل هم كتابی بابت حقوق نشر نداشتیم و كسی نبود كه اینها را تبیین كند اما هم اكنون حقوق مالكیت فكری و آفرینش های ادبی هنری در ایران موضوعی كاملاً به رسمیت شناخته شده است.

حسینی‌نیك پدیده تكثیر غیرقانونی كتاب را از دو جهت عمده قابل بررسی و اهمیت دانست و عنوان كرد: نخست جنبه ملی و عمومی این پدیده است یعنی موضوع كپی رایت و نقض حقوق پدیدآورندگان و مترجمان و ناشران به ویژه در بخش دانشگاهی و جهت دوم هم شامل جنبه حاكمیتی قضیه می شود یعنی كتابهایی كه مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد را ندارند و به روش های دیگری تكثیر می شوند.

این ناشر ادامه داد: گاهی خود نویسندگان كتاب به دلیل اینكه كتابشان مجوز نمی گیرد فایل PDF آن را در فضای مجازی منتشر می كنند و گاهی هم ناشران این تخلف را انجام می دهند.

مدیر مسئول انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی با تصریح بر اینكه در برخورد با قاچاق كتاب به اصل موضوع و علت آن توجهی نمی شود افزود: متاسفانه ما فقط شاهد برخورد با دستفروشان این حوزه هستیم درحالیكه هنوز دو پرده پشت این دستفروشان فعالیت می كنند و ناپیدا هم هستند.

حسینی نیك به رادیو گفت‌و‌گو گفت: حقوق مالكیت ادبی و هنری از جمله حقوقی است كه رعایت آن شرایطی دارد مثلاً حق آثار فكری بعد از پنجاه سال از فوت پدیدآورنده آزاد می شود.

وی در رابطه با اینكه نظام های مالكیت فكری دارای صلاحیت سرزمینی اند اینگونه توضیح داد: حقوق مادی آثار ادبی و هنری در صورتی حمایت می شوند كه برای نخستین بار داخل ایران منتشر شده باشند در نتیجه از كسی كه كتابش را در كشور دیگری منتشر كند حمایت نخواهد شد و دلیلش هم اهمیت خارج نشدن اندیشه ها از داخل كشور است.

مدیر انتشارات مجد بحث آموزش را از جمله عوامل جلوگیری از تخلف دانست و اظهار داشت: متاسفانه كپی رایت داخلی و نظام مندی در حقوق مالكیت فكری ما تبیین نشده است یعنی مردم آموزش ندیده اند كه بخواهند این مسئله را رعایت كنند. باید به جامعه آموزش داد كه اگر فایل اثر نویسنده ای در فضای مجازی منتشر شود نه تنها كار فرهنگی صورت نگرفته بلكه نویسنده ای را كه از این فعالیت ارتزاق می كرده از حق تالیف محروم كرده ایم.

وی همچنین گفت: در مقابل كپی رایت، موضوع كپی لفت هم مطرح بوده است؛ برخی حقوقدانان معتقد بودند با عمومی سازی دانش و فرهنگ بیشتر توسعه پیدا می كنیم اما در مقابل كسانی هم می گفتند با انحصار می توان به تولید علم و پیشرفت و رفاه اجتماعی كمك كرد.

دسترسی سریع