نگاهی به وظایف و اختیارات شورای نگهبان در كشورهای مختلف
موشن گرافیكی از نهادهای مشابه شورای نگهبان در كشورهای مختلف را مشاهده میكنید.
در اكثر كشورهای دنیا به منظور اعمال نظارت بر انتخابات، مراجعی قانونی وجود دارند. «شورای نگهبان» در جمهوری اسلامی ایران، «دادگاه قانون اساسی» در تركیه، «محكمه النقد» در مصر، «شورای قانون اساسی» و «دیوان عالی عدالت» در فرانسه، «دادگاه قانون اساسی» در آلمان، «مجلس نمایندگان» و «سنا» در آمریكا، «مجلس عوام» در انگلستان و «دادگاه قانون اساسی» در روسیه، این نقش نظارتی را ایفا میكنند؛ بنابراین مشابه شورای نگهبان قانون اساسی ایران، در كشورهای دیگر هم نهادهایی تحت عنوان شورا یا دادگاه وجود دارند كه وظیفه آنها نظارت بر صحت انتخابات است.
تنها تفاوتی كه وجود دارد آن است كه در دیگر كشورها این نظارت در نهایت به دادگاه قانون اساسی، دادگاه عالی عدالت، شورای قانون اساسی، دیوان عالی كشور یا نهاد مشابه دیگری كه واپسین تصمیم را گرفته و در برابر این تصمیم به شخص یا نهادی پاسخ گو نیست، ختم میشود.
به عبارت دیگر وجود نهاد نظارتی در دیگر كشورها مورد تردید نیست، تنها ماهیت این نهادها متفاوت است كه آن هم به ساختار سیاسی- حقوقی كشورها بستگی دارد. در واقع آنچه موجب ایجاد شبهه مبنی بر نبود وجود نهاد نظارتی بر انتخابات میشود، صرفاً نشأت گرفته از ناآگاهی از حقوق اساسی و نظام انتخاباتی دیگر كشورها است. وگرنه نظام انتخاباتی در غرب دارای یك صافی ظریف است كه جریان انتخابات را كنترل میكند.