قیام 15 خرداد در كلام امام راحل
امام خمینی(ره) روز 15 خرداد را چون عاشورا روز عزای عمومی ملت مظلوم دانست و روز حماسه و تولد جدید اسلام و مسلمانان نامید.
صبح روز پانزدهم خرداد، مردم قم و برخی از شهرهااز دستگیری آیت الله خمینی مطلع شده و دست به اعتراض دامنهداری زدند. در تهران، دانشجویان دانشگاه تهران، كلاسها را تعطیل كردند و به تظاهرات مردم پیوستند. بارفروشان نیز از مركز شهر به حركت درآمده و به تظاهركنندگان ملحق شدند. تظاهركنندگان كه لحظه به لحظه به تعدادشان افزوده میشد، درصدد اشغال مراكز مهم دولتی و حكومتی از قبیل كاخ مرمر، اداره رادیو، اداره تسلیحات ارتش و غیره بودند. بازاریان نیز با تعطیلی بازار و تجمّع در مساجد و یا با پیوستن به تظاهركنندگان، اعتراض صریح خود را اعلام كردند.
مأموران نظامی كه در نقاط مركزی و حساس شهرهای قم و تهران مستقر بودند به روی تظاهركنندگان تیراندازی كردند. معترضین نیز با چوب و سنگ به دفاع از خود برخاستند. تظاهرات در آن روز و دو روز بعد نیز ادامه یافت و تعدادی از مردم كشته و مجروح شدند. فجیعترین حادثه، قتل عام دهقانان كفنپوش ورامینی بود كه در پشتیبانی از امام خمینی راهی تهران شده بودند. مأموران نظامی در سر پل باقرآباد با آنها روبرو شده و با سلاحهای سنگین آنها را قتل عام كردند.